• A prvé miesto je opäť doma ...

          • Po dlhšej prestávke prebehlo 21. októbra  2022 štvrté (posledné) kolo 7. ročníka INTERLIGY v Novom Jičíne (ČR). Tradične sa v súťažných disciplínach stretli žiaci štyroch stredných škôl z Čiech a Slovenska: Stredná odborná škola agropotravinárska a technická KEŽMAROK, Střední škola technická a zemědělská NOVÝ JIČÍN, Střední škola zemědělská a přírodovědná ROŽNOV POD RADHOŠTĚM, Stredná odborná škola polytechnická LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ.

            VOLEJBAL

            Dievčatá v zostave Ema Kovalčíková IV.CK, Bianka Ribovičová IV.CK, Veronika Gecelovská II. NP, Kristína Grichová II.NP, Juliana Gontkovská II.NP a Viktória Pľutová IV.AV, vybojovali krásne 2. miesto, keď vo finálovom zápase mali viac športového šťastia súperky z Nového Jičína.

            STOLNÝ TENIS

            Tradične sa súťažilo sa aj v stolnom tenise, kde bodíky pre našu školu a cenné 2. miesto pre seba získal tím v zložení Denisa Trautmanová IV.CK, Jozef Gecelovský I.ND a Filip Krišák II.ND.

            FLORBAL

            Florbalová zostava chlapcov  neostala dlžná tradícií a opäť obhájila 1. priečku medzi školami. Skvelý výkon predviedli Adrián Soľava II.ND, Gabriel Talár II.AM, Tomáš Tropp II.EA, Mário Šugerek III.AP a Marko Pavlikovič III.AA.

            JAZDA ZRUČNOSTI

            Kráľovskou, najviac bodovanou, súťažnou disciplínou bola jazda zručnosti. Dávid Budzák II.EM, Tomáš Halčin II.EM a Jakub Budzák IV.AM  si poradili  hravo s prekážkami, hoci sa nevyhli aj nejakému trestnému bodu a predviedli obratnú jazdu na traktore. Praktická zručnosť znamenala pre nich 3. miesto.

            Žiaci našej školy získavali cenné body,  do celkového poradia počas štyroch kôl v predchádzajúcich rokoch. Tie našu školu opäť vyniesli na 1. priečku v celkovom hodnotení, 2. miesto obsadil Nový Jičín, 3. miesto patrí škole z Rožňova pod Radhoštěm a 4. Liptovskému Mikulášu.

            Úspešným reprezentantom gratulujeme. Poďakovanie, samozrejme, patrí aj pedagógom, ktorí sa venovali  ich príprave.

            PhDr. Adriana Kurucová

          • Exkurzia v Prešove - SWEET CUP 2022

          • Dňa 6. októbra 2022 sa v Prešove na Strednej odbornej škole gastronómie a služieb konala súťaž s medzinárodnou účasťou pod názvom Sweet Cup 2022. Súťažilo sa vo viacerých kategóriách. Aj naša škola mala na súťaži zastúpenie s dvoma šikovnými žiačkami z triedy I.NP a III.CK, preto sme sa rozhodli, že súťaž podporíme priamou účasťou, kde žiaci z triedy IV.CK, IV.CP, III.CK, II.CK, II.CP a III.CC učebného odboru cukrár kuchár a cukrár naživo sledovali dokončovanie a zdobenie súťažných cukrárskych výrobkov.

            Spolu so žiakmi prišiel povzbudzovať pedagogický dozor Mgr. Marta Steigaufová, Bc. Andrea Zavacká a Ing. Eva Pisarčíková. Exkurzia bola prínosom hlavne pre žiakov, lebo mali možnosť priamo sledovať organizáciu medzinárodnej súťaže, dozvedeli sa o nových trendoch a spôsoboch prípravy cukrárskych výrobkov a ozdôb. Súčasťou exkurzie boli vystavované aj kreatívne slávnostné tabule s tematikou jesene,  ktoré pripravovali súťažiaci z iných stredných odborných škôl.

            Ing. Eva Pisarčíková

          • SWEETCUP 2022

          • Dňa 6. októbra 2022 sme sa zúčastnili medzinárodnej súťaže mladých talentov, ktorá sa konala v Prešove na SOŠ gastronómie a služieb. Súťaž bola organizovaná pod záštitou samotného predsedu PSK PaedDr. Milana Majerského. Niesla názov SWEETCUP 2022. Škola ju organizovala už po devätnásty krát.

            Žiačky Veronika Galliková  z I.NP (pripravovala ju MOV  Ing. Katarína Vaverčáková) a Adela Tokarčíková  z III.CK (pripravovala ju MOV Viera Hudačková) súťažili v dvoch disciplínach. Veronika Galliková predstavila svoj výrobok v kategórii cukrár a Adela Tokarčíková v kategórii kuchár.

            Veronika Galliková sa umiestnila v bronzovom pásme a v kuchárskej časti sa  Adela Tokarčíková umiestnila v pásme zlatom.

            Bc. Jana Regitková

          • PODPOR SVOJ ODBOR

          • Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, pripravila v školskom roku 2022/2023 tretí ročník súťažno-vzdelávacej aktivity PODPOR SVOJ ODBOR.

            CIEĽ SÚŤAŽE:

            ·        Prostredníctvom krátkych videí natočených žiakmi SOŠ, ZAUJÍMAVO PREDSTAVIŤ poľnohospodárske, potravinárske, lesnícke a veterinárne odbory na stredných odborných školách.

            ·        OBOHATIŤ POZNATKY žiakov základných škôl o povolaniach v poľnohospodárskom, potravinárskom, lesníckom a veterinárnom sektore.

            ·        UĽAHČIŤ ROZHODOVANIE žiakom základných škôl, kde budú študovať po ukončení 9. ročníka ZŠ.

            PRE KOHO JE SÚŤAŽ URČENÁ?

            · Žiakov SOŠ, ktorí študujú v študijnom alebo učebnom odbore s poľnohospodárskym, potravinárskym, lesníckym alebo veterinárnym zameraním (skupiny odborov 29 Potravinárstvo, 42 Poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a rozvoj vidieka I., 43 Veterinárske vedy a 45 Poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a rozvoj vidieka II.).

            · Triedne kolektívy žiakov 7. až 9. ročníka základných škôl.

            AKO SA ŽIACI SOŠ ZAPOJA DO SÚŤAŽE?

            · SOŠ sa zaregistruje do súťaže - prostredníctvom www.podporodbor.sk

            REGISTRÁCIA TRVÁ od 15.9.2022 do 15.10.2022.

            · Študenti vytvoria krátke video v trvaní do 2 minút na určenú tému súťaže = súťažný príspevok.

            · TÉMA SÚŤAŽE: „ČO ZAŽIJEŠ V MOJOM ODBORE“

            · Súčasťou súťažného príspevku je aj krátka videovizitka autora videa v trvaní do 1 minúty.

            · SOŠ prihlási video (vrátane videovizitky) do súťaže - prostredníctvom www.podporodbor.sk.

            PRIHLASOVANIE SÚŤAŽNÝCH PRÍSPEVKOV TRVÁ od 16.10.2022 do 30.11.2022.


            CENY PRE SOŠ?

            · Finančné ceny pre víťazov v hodnote 250, 200 a 150 eur

            · Ceny partnerov súťaže

            · Ceny pre učiteľov

            · Cena pre najaktívnejšiu SOŠ

             A ČO ĎALEJ? AKO SA ŽIACI ZŠ ZAPOJA DO SÚŤAŽE?

            · Krátke súťažné videá uložíme podľa poľnohospodárskych, potravinárskych, lesníckych a veterinárnych odborov na YouTube kanál PODPOR SVOJ ODBOR, kde budú k dispozícii žiakom, učiteľom a kariérovým poradcom na ZŠ k príprave súťažného dotazníka. 

            Viac informácií nájdete TU:

            www.podporodbor.sk

          • Sektorová konferencia v Nestville Taberne

          • Dňa 22. septembra 2022 sme sa so žiakmi II.CK a III.CK zúčastnili sektorovej konferencie, spolu s majsterkou odborného výcviku Janou Regitkovou.

            Konferencia sa konala v rámci národného projektu Zlepšenie stredného odborného školstva. Projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Témou konferencie bola: „Sezónnosť – lokálnosť – udržateľnosť v gastronómii“. Konferencia sa konala  v Hniezdnom, v Taberne, v areáli Nestville parku.

            Otvoril ju vedúci odboru školstva PSK PaeDr. Ján Furman. Privítal všetkých prítomných a poďakoval organizátorom za možnosť konania sa tejto akcie. Poďakoval vedeniu Nestville Parku a SOŠ hotelovej v Hornom Smokovci, ktorí sa zúčastnili na realizácii celej tejto konferencie.

            Vypočuli sme si prednášku Doc. Ľubomíra Štrbu z TU v Košiciach o udržaní našej planéty, tzv. zelenej planéty. Potom vystúpila pani  Ing. Anna Balková, členka Výkonného výboru Vidieckej platformy. Spolu s MOV v Hornom Smokovci.  hovorili o lokálnosti, sezónnosti, ktorú treba zakomponovať priamo do výučby na školách.

            Neskôr sa  zapojil a predseda PSK PaeDr. Milan Majerský, ktorý vystúpil so svojim príhovorom.

            Veľmi zaujímavá bola panelová diskusia, spojená s komentovaným varením šéfkuchára Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici. Predviedol   varenie  naživo so žiakmi zo SOŠ hotelovej v Hornom Smokovci. Veľkou atrakciou pre zúčastnených bolo varenie šiestich školských družstiev, ktoré prebiehalo na poschodí Taberny.

            Verím, že táto sektorová konferencia bolo prínosom pre všetkých zúčastnených, hlavne pre žiakov a študentov.

          • Zemiaky naše každodenné - vyhodnotenie kvízovej súťaže

          • Pri príležitosti konania 18. ročníka Spišského zemiakarského jarmoku v Spišskej Belej sa žiaci našej školy zúčastnili kvízovej súťaže Zemiaky naše každodenné.

            Kvízu sa zúčastnilo 38 žiakov z odborov veterinárne zdravotníctvo a hygiena, mechanizátor a agromechanizátor.

            Kvíz pozostával z niekoľkých okruhov otázok o zemiakoch, ktoré boli z oblasti biológie, histórie, pestovania a skladovania zemiakov, chorôb a škodcov, odrôd a v neposlednom rade stolová hodnota zemiakov.

            Na prvom mieste sa umiestnili Katarína Kočšáková z III.AV a Viktória Pľutová zo IV.AV, na druhom mieste Lukas Frindt zo IV.AV a tretie miesto obsadil Adam Gállik z III.AV. Diplom a hodnotné ceny víťazom odovzdajú organizátori 18. ročníka Spišského zemiakarského jarmoku.

            Víťazom srdečne blahoželáme.

            Ing. Martina Lachová

          • Zelená otvoreným školám

          • Ministerstvo školstva za účelom udržať bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach v školskom roku 2022/2023 pripravilo dokument „Zelená otvoreným školám“, ktorý je platný po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19 a mimoriadnej situácie.

            Bezpríznakovosť

            Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti sa predkladá s cieľom zabezpečiť bezpečné prostredie v školách za účelom zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia detí a tak zachovať prezenčnú výučbu a minimalizovať riziko prerušenia výučby v triede. 

            Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti

            Rodič predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti dieťaťa/žiaka (Príloha č.1). V prípade, že rodič nepredloží Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti, dieťa/žiak sa považuje za príznakového a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Ak dieťa/žiak neprišiel v sprievode rodiča do školy a nepredložil „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, je potrebné dieťa/žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča.

            Ospravedlnenie neprítomnosti

            Podľa rozhodnutia ministra školstva rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí (žiak) predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka).

            Domáce samotestovanie

            Dobrovoľné samotestovanie je možné využiť v školách s výskytom 10 % žiakov pozitívnych na ochorenie COVID-19 z celkového počtu žiakov školy. Rodičia nie sú povinní vykazovať vykonanie antigénového samotestu.

            Testovanie sa realizuje preventívne, resp. podľa potreby, v prípade opätovného výskytu ochorenia COVID-19.

            V prípade, že žiak mal pozitívny výsledok antigénového samotestu, rodič žiaka/plnoletý žiak bezodkladne oznámi túto skutočnosť všeobecnému lekárovi, škole a žiak ostáva doma.

            Zelená otvoreným školám - covid opatrenia (dokument Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR)

             

          • Do školy a do práce na bicykli

          • Využite ako svoj dopravný prostriedok do školy alebo do práce bicykel, šetrite životné prostredie, spravte niečo pre svoje zdravie a vyhrajte hodnotné vecné ceny.

            Takto v jednej vete by sme charakterizovali súťaž „Do školy a do práce na bicykli“. V dnešnej dobe, kedy sa kladie čoraz väčší dôraz na ochranu životného prostredia a znižovanie dopadov znečisťovania ovzdušia automobilmi, presadnime na svoje bicykle a urobme takto na prvý pohľad malý krok pre dosiahnutie tohto dôležitého cieľa.

            V septembri 2022 využite na dochádzku do práce a do školy bicykel, zaregistrujte sa na tejto stránke https://cyklo.psk.sk/sutaze/do-prace-a-skoly-na-bicykli (založte si profil), jazdite veľa, hlavne s radosťou a vyhrajte vecné ceny.

            Kampaň sa uskutoční v termíne od 1.9.2022 do 30.9.2022. Doplňujúce informácie, pravidlá súťaže aj s potrebnou registráciou pre účasť na danej kampani, nájdete na stránke https://cyklo.psk.sk/sutaze/do-prace-a-skoly-na-bicykli.

          • Exkurzia ,,Ranč Čajka“

          • Dňa 20. júna 2022 sa žiaci I.AV a Ing. Mária Kubová zúčastnili exkurzie na Ranči Čajka. Žiaci mali možnosť zužitkovať svoje vedomosti z anatómie, z odbornej praxe pri vyšetrení TRIASU a pozorovať správanie koní.

            Na ranči okrem jazdeckých a výkonných koní žiaci videli rôzne plemená hrabavej a vodnej hydiny, králikov a psov.

            Žiaci sa o kone pred jazdou postarali – vyviedli z ohrady, očistili, osedlali a jazdili. Mali k dispozícií 3 kone, ktoré slúžia pre nejazdcov a začiatočníkov.

            Cieľom exkurzie bolo zvýšiť odbornú úroveň a rozšíriť odborno-teotretické vedomosti a odborno-praktické zručnosti žiakov z oblastí chovu koní.

          • Návšteva v mestskej knižnici v Kežmarku

          • V rámci hodín slovenského jazyka a literatúry si študenti prvého a druhého ročníka študijných odborov prehĺbili svoj pozitívny vzťah ku knihám a k čítaniu návštevou mestskej knižnice. Privítala nás PhDr. Jana Schönová, ktorej ďakujeme za odborný výklad podaný veľmi zaujímavo a pútavo. Študenti mali možnosť dozvedieť sa o histórii knižnice, o jej činnosti a tiež vidieť priestory knižnice.

          • Záverečné skúšky 2022

          • Takto vykonávali svoju záverečnú skúšku naši autoopravári ...

            ... cukrári ...

            ... biochemici ...

            ... mäsiari (externí študenti) ...

            ... študenti 2-ročných učebných odborov.

            Všetkým absolventom prajeme veľa úspechov v ďalšom profesijnom živote alebo v pokračovaní toho študentského v nadstavbovom štúdiu.

          • Exkurzia v Hydina Holding Kežmarok

          • Žiaci mali možnosť sledovať technológiu chovu hydiny a celú technologickú linku zberu vajec až do triediarne. V triediarni spoznali manuálne triedenie vajec, automatické zariadenie na presvecovanie a triedenie vajec podľa znakov kvality, podľa hmotnosti a zariadenie na označovanie a balenie vajec. V poslednej časti našej exkurzie mali možnosť vidieť expedičné sklady. Exkurzia splnila svoj plánovaný zámer.

          • Deň otvorených dverí 2022

          • 2. júna 2022 sa pre žiakov základných škôl  ako aj pre širokú verejnosť otvorili dvere našej školy. Návštevníci mohli vidieť práce našich žiakov. Ochutnať cukrárske aj pekárske výrobky, ktoré si pre nich naši šikovní študenti pripravili. Pohrať sa domácimi miláčikmi a vyskúšať si svoje vedomosti z biológie. Veríme, že sa vám u nás páčilo a prídete nás znovu navštíviť.

          • Moderné trendy v gastronómii

          • V súčasnej dobe je nevyhnutné, aby škola držala tempo s najnovšími trendami v gastronómii a zavádzala nové metódy a formy výučby.

            V dňoch 16. a 17. mája 2022 sa pedagógovia potravinárskych odborných predmetov a praktickej prípravy zúčastnili v rámci vzdelávania krátkeho kurzu pod názvom „Moderné trendy v gastronómii. 

            Lektorom zaujímavého kurzu bol inovatívny šéfkuchár Daniel Hamrák, ktorý má dlhoročné skúsenosti z oblasti gastronómie nielen u nás, ale aj zo zahraničia. 

            Šéfkuchár predstavil vynikajúce jedlá a dezerty, ktoré boli pripravované z nových a zdravých potravín, byliniek a korenín, ktoré očarili nielen na pohľad, ale aj geniálnou chuťou. 

            Ing. Eva Pisarčíková