Novinky
Športový deň
- 38
Kurz senzorického hodnotenia potravín - praktická časť
- 1
Exkurzia ,,Ranč Čajka“
Dňa 16. júna 2025 sa žiaci I.AV a asistentka Denisa Krempaská zúčastnili exkurzie na Ranči ,,Čajka“. Žiaci mali možnosť zužitkovať svoje vedomosti z odbornej praxe pri zaobchádzaní, fixácií, prístupu, manipulácii, pozorovaní koní a z oblasti anatómie.
32Na Ranči okrem jazdeckých a výkonných koní žiaci videli rôzne plemená hrabavej a vodnej hydiny, králikov a psov.
Žiaci sa o kone pred jazdou postarali – vyviedli z ohrady, očistili, osedlali a jazdili. Mali k dispozícií 2 koňov, ktorí slúžia pre nejazdcov a začiatočníkov.
Cieľom exkurzie bolo zvýšiť odbornú úroveň a rozšíriť odborno-teotretické vedomosti a odborno-praktické zručnosti žiakov z oblastí chovu koní.
Ing. Veronika Dziaková
Záverečné skúšky 2025
- 46
Slávnostné vyradenie absolventov učebných odborov
31
Kurz pohybových aktivít dvojročných odborov
- 1
Kurz senzorického hodnotenia potravín
Senzorické hodnotenie je prvou informáciou o potravine z fyziologického hľadiska. Hodnotí sa vzhľad, vôňa, chuť a konzistencia. Tieto znaky vnímame zmyslovými orgánmi. Vieme posúdiť odpudzujúcu chuť, vzhľad či zápach. Čo môže senzorická analýza ponúknuť výrobcom a distribútorom potravín?
12Ide hlavne o sledovanie a optimalizáciu kvality produktov a o to, ako budú produkty prijímané zákazníkmi. Organoleptické testovanie nachádza svoje využitie pri vývoji nových produktov zlepšovaní výrobkov a technologických postupov, stanovenie doby minimálnej trvanlivosti a monitoring zmien počas skladovania.
V dňoch 4. júna a 10. júna 2025 sa kurzu zúčastnili žiaci z triedy II.CC – odbor cukrár, cukrárka, II.CB – odbor mliekar a syrár, mliekarka a syrárka, II.CK – odbor cukrár kuchár a cukrárka kuchárka.
Kurz sa konal v chemickom laboratóriu v priestoroch školy pod vedením Ing. Evy Pisarčíkovej a Ing. Kamily Chovancovej. V laboratóriu žiakom boli predložené vzorky na posudzovanie intenzity štyroch farieb, základných chutí – sladkej, kyslej a slanej, intenzity vône surovín, ktoré sa využívajú pri výrobe potravín.
Žiaci získali vedomosti zo základných metód a skúšok využívaných v senzorickom hodnotení v laboratórnych podmienkach.
Ing. Eva Pisarčíková
Ukončenie KOŽaZ-u
6. jún 2025 bol pre triedy III.CK a III.CP posledným dňom kurzu na ochranu života a zdravia človeka so zameraním na pohyb v prírode.
KOŽAZ sa realizoval malou túrou na Hrebienok, Rainerovu chatu a okolo Studenovodských vodopádov späť. Počasie nám prialo, slniečko spríjemňovalo turistiku a celú atmosféru. Kurz splnil svoj účel.
Ing.Kamila Chovancová
Deň mladého farmára
Dňa 1. júna 2025 pri príležitostí dňa detí sa v Spišskej Belej v kaštieli Strážky konal „Deň mladého farmára“.
7Na podujatí sa prezentovala aj naša škola. V prezentačnom stánku ponúkala cukrárske a pekárske výrobky, pri ochutnávke ktorých návštevníci ocenili zručnosť žiakov našej školy.
Zároveň si deti v tvorivých dielňach mohli vyskúšať prácu s modelovacou hmotou – modelovanie rôznych tvarov. Deťom sa páčilo aj vykrajovanie s formičkami a vaľkanie pripraveného cesta.
Prezentovali sme aj iné odbory našej školy, kde boli vystavené poľnohospodárske stroje, ktoré mali u detí tiež obrovský úspech. Účasť detí bola veľká a veľmi sa im to páčilo aj napriek tomu, že akciu ukončilo zlé počasie.
Našu školu prezentovali: Bc. Bibiána Koššarová a Ing. Katarína Vaverčáková.
Bc. Bibiána Koššarová
KOŽaZ v III.CB a III.CC
- 1
Ukončenie kurzu na ochranu života a zdravia v triedách III.CB a III.CC bolo netradične realizované prehliadkou kežmarského hradu a spoznávaním histórie Kežmarku.
Ing. Kamila Chovancová
Slávnostná rozlúčka s maturantami
- 83