Senzorické hodnotenie je prvou informáciou o potravine z fyziologického hľadiska. Hodnotí sa vzhľad, vôňa, chuť a konzistencia. Tieto znaky vnímame zmyslovými orgánmi. Vieme posúdiť odpudzujúcu chuť, vzhľad či zápach. Čo môže senzorická analýza ponúknuť výrobcom a distribútorom potravín?
Ide hlavne o sledovanie a optimalizáciu kvality produktov a o to, ako budú produkty prijímané zákazníkmi. Organoleptické testovanie nachádza svoje využitie pri vývoji nových produktov zlepšovaní výrobkov a technologických postupov, stanovenie doby minimálnej trvanlivosti a monitoring zmien počas skladovania.
V dňoch 4. júna a 10. júna 2025 sa kurzu zúčastnili žiaci z triedy II.CC – odbor cukrár, cukrárka, II.CB – odbor mliekar a syrár, mliekarka a syrárka, II.CK – odbor cukrár kuchár a cukrárka kuchárka.
Kurz sa konal v chemickom laboratóriu v priestoroch školy pod vedením Ing. Evy Pisarčíkovej a Ing. Kamily Chovancovej. V laboratóriu žiakom boli predložené vzorky na posudzovanie intenzity štyroch farieb, základných chutí – sladkej, kyslej a slanej, intenzity vône surovín, ktoré sa využívajú pri výrobe potravín.
Žiaci získali vedomosti zo základných metód a skúšok využívaných v senzorickom hodnotení v laboratórnych podmienkach.
Ing. Eva Pisarčíková