Každý z nás ako spotrebitelia, vedome alebo nevedome senzoricky posudzujeme výrobky. Prvý dojem si vytvárame už zrakom a postupne ho dopĺňame ostatnými zmyslami, najmä chuťovými a čuchovými orgánmi, ale niekedy aj hmatom a sluchom. Senzorická analýza je neodmysliteľnou súčasťou posudzovania celkovej kvality potravinárskych surovín a výrobkov.
V dňoch od 25. marca do 5. apríla 2024 sa kurzu zúčastnili žiaci z triedy II. CK a II. CP v odboroch cukrár kuchár a cukrár pekár. Kurz sa konal v dvoch samostatných blokoch, dva dni v chemickom laboratóriu v priestoroch školy pod vedením Ing. Evy Pisarčíkovej a dva dni na stredisku praktického vyučovania v Ľubici, pod vedením Bc. Jany Regitkovej. V laboratóriu žiakom boli predložené vzorky na posudzovanie intenzity štyroch farieb, základných chutí – sladkej, kyslej, slanej a horkej, intenzity vône a surovín, ktoré sa využívajú pri výrobe pokrmov, cukrárskych a pekárskych výrobkov. Na stredisku praktického vyučovania žiaci posudzovali a ochutnávali predložené rôzne vzorky surovín, polotovarov a hotových výrobkov, ktoré sa vyrábajú v rámci uvedených učebných odborov.
Ing. Eva Pisarčíková